Lynxen, gieren en wilde paarden losgelaten in Oost-Spanje door Rewilding Europe

20-10-2022

Grote grazers, roofdieren en roofvogels mogen weer de Spaanse wildernis bevolken, nadat ze succesvol zijn uitgezet via het project "Iberian Highlands" van de Nederlandse non-profitorganisatie Rewilding Europe. Hun missie is om van Europa een wilder, mooier en gezonder werelddeel te maken.

Tekst en fotocollage: Kathelijne Bonne.

"Iberian Highlands" is het tiende project van Rewilding Europe. Wilde dieren die vroeger waren uitgestorven of verjaagd, zijn uitgezet in een dunbevolkt natuurgebied vol ravijnen, valleien en bossen, gelegen ten oosten van Madrid. Het gebied bevindt zich in de provincies Cuenca, Teruel en Guadalajara van Castilla-La-Mancha, dat sterk ontvolkt is omdat de mensen uit de dorpen naar de steden zijn getrokken. Het is erg uitzonderlijk om in Europa nog zo'n uitgestrekte dunbevolkte gebieden aan te treffen, maar dat is ideaal voor een natuurherstelproject. Terwijl de streek er naar demografische normen 'leeg' is, bruist het er dus eigenlijk van leven. Herten, steenbokken en wilde zwijnen bijvoorbeeld zijn uit eigen beweging teruggekomen. Het rewilding-project zal het toeristische potentieel - en de inkomsten die nodig zijn het project te onderhouden - sterk doen stijgen. Tegelijkertijd zal de verhoogde interesse het gebied hopelijk beschermen tegen de kap van oerbossen en andere vormen van exploitatie.

Paarden en oerossen

Onder de nieuwelingen zijn wilde paarden. Er is al een eerste veulentje geboren in de vrije natuur. Ook 'tauros' zijn uitgezet. Dat is een soort wild rund dat via gedomesticeerde koeien is teruggefokt en die lijken op de oerossen van vroeger.

Herbivoren spelen een belangrijke ecologische rol in natuurlijke landschappen. Qua aantal moeten het er uiteraard niet zoveel zijn als de massa's koeien op een intensieve boerderij, maar een gezond aantal waarvoor genoeg hectare met gras beschikbaar zijn zodat ze zichzelf kunnen voeden (in tegenstelling tot vee op boerderijen), en zodat ze via hun darmflora via koeienvlaaien ook de bodem gezond houden.

De Iberische lynx is terug

Vroeger krioelde het in Spanje van de lynxen en wolven maar die zijn sterk teruggedrongen. Wolven zijn (nog) niet uitgezet in dit project omdat naburige boerderijen schrik hebben dat het vee dan wordt aangevallen. Iberische lynxen werden wel losgelaten. Deze grote katten waren tot voor kort bij de meest bedreigde katten ter wereld, met slechts honderd overlevende dieren in Spanje in het wild. Nu sluipen er dankzij verschillende natuurprojecten al terug meer dan duizend wilde lynxen rond op het Iberische schiereiland.

Lammergieren en hun frenemies de monniksgieren zullen de boel vanuit de lucht in het oog houden. Monniksgieren horen met hun spanwijdte van 3 meter tot de grootste gieren ter wereld. Lammergieren worden ook 'quebrantahuesos' genoemd of bottenbrekers, omdat ze beenderen breken door ze vanop grote hoogte te doen vallen. Andere roofvogels zoals uilen en arenden zijn ook aan een opmars bezig. 

Rewilding Europe heeft negen andere projecten in Europa, waar landschappen op een progressieve manier hersteld worden door de natuur haar gang te laten gaan en gedegradeerde ecosystemen te saneren. Wilde dieren krijgen de kans terug deel te worden van de natuur en zo de biodiversiteit te verhogen. Het idee is ook de maatschappij, en landelijke en stedelijke omgevingen terug met de natuur te verbinden zodat we er allemaal wel bij varen.  

-----

Lees meer over bossen: 

Bronnen

The Guardian, 19 Oct 2022, Lynx, wild horses and vultures return to eastern Spain in latest rewilding project https://www.theguardian.com/environment/2022/oct/19/rewilding-europe-project-spain-lynx-wild-horses-black-vultures-in-eastern-spain-aoe?CMP=Share_iOSApp_Other

Iberian Highlands, Rewilding Europe: https://rewildingeurope.com/landscapes/iberian-highlands/

trefwoorden: Iberische lynx, rewilding europe, iberian highlands, iberische hooglanden, lynx in spanje, oerossen, lammergier, Rewilding europe spanje, 

Artikel geschreven door Kathelijne Bonne, geoloog en bodemkundige.

De Planeetzusjes is een initiatief van drie zussen uit Waasmunster. We schrijven ook op Good Climate News en Kathelijne is ook redactrice GondwanaTalks.

Laatste posts: