Er was eens een kolibrie

23-03-2023

Een hartverwarmend legende die Inheemse grootmoeders in Amerika aan hun kleinkinderen vertellen voor het slapengaan. Ik vond dit verhaal op Linkedin, gepost door Environmental Chris P. Nwachukwu, en geschreven door een zekere Luisa Morando. Hier is een snelle vertaling van eigen hand.

Het verhaal van de Luipaard en de Kolibrie

Volgens een oude Indiaanse legende was er op een dag een grote brand in het bos. Alle dieren vluchtten verschrikt alle kanten op, want het was een zeer hevige brand. Plotseling zag de jaguar een kolibrie boven zijn hoofd vliegen, maar in de tegenovergestelde richting. De kolibrie vloog in de richting van het vuur!

Wat er ook gebeurde, de kolibrie bleef maar doorvliegen. Even later zag de jaguar het vogeltje weer passeren, dit keer in dezelfde richting als de jaguar liep, weg van de brand. Hij hield dit komen en gaan nauwlettend in het oog, totdat hij besloot de vogel ernaar te vragen, want het leek wel heel bizar gedrag.

Wat ben je aan het doen, kolibrie? vroeg hij.

Ik ga naar het meer, antwoordde hij, ik schep water op met mijn snavel en gooi het op het vuur om het te doven. De jaguar lachte. Ben je gek? Denk je echt dat je dat grote vuur in je eentje kunt doven met dat minuscuul snaveltje van je?

Nee, zei de kolibrie, ik weet dat ik dat niet kan. Maar het bos is mijn thuis. Het voedt me, het beschermt mij en mijn familie. Daar ben ik heel dankbaar voor. En ik help het bos groeien door bloemen te bestuiven. Ik ben een deel van het bos en het bos is een deel van mij. Ik weet dat ik het vuur niet kan doven, maar ik moet mijn deel doen.

Op dat moment waren de bosgeesten, die de kolibrie hadden horen vertellen, ontroerd door het vogeltje en zijn toewijding aan het bos. En op wonderbaarlijke wijze zonden zij een stortbui naar de grote brand, en de vlammen doofden.

De Indiaanse grootmoeders vertelden dit verhaal af en toe aan hun kleinkinderen, en besloten dan met: Wil je wonderen in je leven aantrekken? Doe jouw deel.

Je hebt niet de verantwoordelijkheid om de wereld te redden of de oplossingen voor alle problemen te vinden, maar om te zorgen voor jouw kleine hoekje van het universum. Als iedereen dat doet, redt de wereld zichzelf.

Vertaald door Kathelijne Bonne, geoloog en bodemkundige. 

De Planeetzusjes is een initiatief van drie zussen uit Waasmunster, Oost-Vlaanderen. 

Laatste artikels: