Vijf kledingstukken per jaar

08-02-2024

Toen Jane Goodall naar België kwam eind 2022, voor "An Evening of Hope" met toespraak en diner, waarin ik als vrijwilliger deelnam, had ik een gigantisch keuzeprobleem:

Wat doe ik in hemelsnaam aan? 

Na veel twijfelen koos ik een kort kleedje dat ik al had, te dragen met donkere nylonkousen want het was winter. Na een hele namiddag voorbereidingen om de zaal en de event in gereedheid te brengen, mochten de vrijwilligers zich omkleden voor de feestelijke avond. Ik had TWEE paar (nieuwe) nylonkousen meegebracht want je weet nooit. Ik deed de eerste aan. Scheur. Ladder. Ik deed de tweede aan. Nog een ladder. Paniek en gevloek.

Gelukkig was er een reddende engel uit de hemel neergedaald met een heel arsenaal aan nylonkousen. De avond was gered in ik moest me niet in mijn jeans en baggy trui (of met blote benen) tussen de gasten begeven.

Maar wat is nu de point. De kwaliteit van kledij tegenwoordig wordt altijd maar slechter, de producten zelf goedkoper en we kopen steeds meer stuks kledij per jaar. Het idee van shoppen wordt ook verkocht als therapie of bezigheid, zodat we blijven shoppen.

Ik had mij het jaar erop (2023) voorgenomen één jaar geen kledij te kopen. Dat is niet gelukt, ik kocht zo'n tien stuks. Drie broeken (want verslijt zo snel), een blouse, een trui, een zomerrok, en een mooie lange rok om soms eens wat eleganter te zijn, en twee basics. En mooie sandalen voor bij de elegante broek.

Op de radio hoorde ik dat we maar vijf kledingstukken per jaar mogen kopen om de opwarming te beperken tot 1,5 graden. We kopen in België gemiddeld rond de 45 nieuwe kledingstukken per jaar. In het interview met modefilosoof Marleen Beevers hoorde ik dat we bewuster moeten shoppen en oude dingen die we hebben een nieuw leven inblazen. Daar maakt gelukkiger.

Zelf wil ik nog toevoegen:

  • Vermijd shoppen om te shoppen.
  • Denk goed na op voorhand over wat je wil of nodig hebt, als je naar de winkels gaat.
  • Vermijd de winkels als je denkt dat je verleid gaat worden.
  • Denk goed na over hoe gelukkig je echt wordt van weer eens een nieuwe blouse (de roes is snel weg, weten we allemaal, ze wordt al gauw bij de hoop gegooid).
  • Draag meer zorg voor kledij die je al hebt.
  • In plaats van meehinken met de laatste trends, overstijg die onzin en wees tijdloos. 

En als we het over stijliconen mogen hebben, Jane Goodall ziet er altijd stijlvol uit, altijd eenvoudig, tijdloos en met de sjaals die ze steeds opnieuw 'heruitvindt'.

Artikel geschreven door Kathelijne Bonne. Schrijft ook op GondwanaTalks, een blog over planeet, natuur, klimaat en leven. 

Recente posts van de Planeetzusjes: 

Lees meer over mijn ontmoeting met Jane Goodall. Het gaat niet over kledij en hoe mooi we allemaal waren, maar over dingen die ertoe doen.