Jane Goodall komt ons toespreken in Brussel! Kom jij ook?

07-11-2022

Jane Goodall komt naar België op 2 en 3 december om ons toe te spreken in Brussel: "An Evening of Hope". De wereldberoemde primatologe en activiste zal ontvangen worden door de Belgische afdeling van het Jane Goodall Instituut. Ze geeft een openbare lezing (2 december) en woont een exclusieve gala avond bij (3 december). Wil je erbij zijn? Via bovenstaande links kan je tickets kopen voor beide events. Maar waarover gaat Jane spreken en wat is haar doel?

Tekst: Kathelijne Bonne, JGI vrijwilliger. Foto bovenaan: Jane Goodall in 1965 in Gombe, Tanzania (foto door Hugo van Lawick, National Geographic). 

Het huidige wereldbeeld is op zijn minst gezegd complex, en van het klimaatnieuws krijgen we allemaal koude rillingen. Maar Jane Goodall heeft zo haar redenen tot hoop, die ons in staat stellen de uitdagingen van onze toekomst, en die van onze planeet, aan te gaan. Die redenen wil ze met ons delen. Haar droom is een wereld te creëren waar mens, dier en natuur in harmonie samenleven, en daar kunnen we allemaal een steentje aan bijdragen.

Geen gevoelens?

Jane Goodall en de kleine Flint in 1965. Foto: Hugo van Lawick, National Geographic.
Jane Goodall en de kleine Flint in 1965. Foto: Hugo van Lawick, National Geographic.

Jane is 88 jaar oud en is beroemd om haar baanbrekende onderzoek naar het gedrag van chimpansees in de jaren 60 en 70, en ook omdat ze een nieuwe wind deed waaien in de stofferige wereld van de gedragsbiologie. De algemene opvatting was toen dat dieren geen gevoelens of emoties hadden zoals wij, en dat de mens buiten de natuur staat. Gelukkig - zo is gebleken - wist Jane dat allemaal niet, ze had immers geen universitaire opleiding gevolgd, want dat werd in die tijd niet door meisjes gedaan en bovendien was er oorlog in Europa. 

Maar Jane had andere troeven.

Een ongebruikelijke droom

Jane is Engels en was van kindsbeen af gefascineerd door de natuur en had een ongebruikelijke droom: naar Afrika gaan en tussen wilde dieren leven. Toen werd ze uitgenodigd in Kenia. Met het spaargeld dat ze als serveerster had verdiend betaalde ze de bootreis. Het was de eerste stap naar de vervulling van haar hartenwens.

In Kenia kwam ze in contact met de beroemde antropoloog Dr. Louis Leakey. Die merkte haar scherpe observatievermogen, diepe empathie en grote leergierigheid op. Hij vond haar gebrek aan wetenschappelijke opleiding een voordeel. Want net daarom had ze een frisse kijk en was ze onbevooroordeeld door de stugge ideeën over de dierenwereld in die tijd.

Dr Leakey vroeg of Jane misschien chimpansees wou bestuderen in het oerwoud, want dat kon het onderzoek naar het gedrag van vroege mensachtigen vooruithelpen. En zo geschiedde. In 1960 trok de 26-jarige Jane naar de wildernis van Gombe in Tanzania.

In Gombe ervoer ze een grote verbondenheid tussen alle levende wezens, en besefte dat we veel meer op chimpansees lijken dan we dachten. Hun sociaal gedrag is zeer complex en ze vertonen een minstens even grote waaier aan emoties en gemoedstoestanden als wij. Een opmerkelijke ontdekking was dat chimpansees gereedschap gebruiken en manipuleren. Maar Janes grootste bijdrage moest nog komen, toen ze overstapte van onderzoek en observatie naar natuurbehoud en bewustmaking.

Levens van miljoenen mensen

Om chimpansees en hun habitat te beschermen, voelde Jane zich genoodzaakt Gombe te verlaten. Ze richtte het Jane Goodall Instituut (JGI) op in 1977, en begon de wereld rond te reizen om mensen toe te spreken. Vandaag, decennia later, is ze nog steeds vastbesloten om overal waar ze komt zaadjes van hoop te planten. Geen haar op haar hoofd denkt eraan te stoppen. Na tientallen jaren reizen heeft ze de levens van miljoenen mensen geraakt. Via haar acties en die van de mensen van het JGI, wil ze van de wereld een betere plek maken.

Laten we haar verwelkomen in Brussel en haar werk voortzetten door rimpelingen van hoop door ons land te sturen. Jane's bezoek wordt georganiseerd en ondersteund door het Jane Goodall Instituut België, onder leiding van uitvoerend directeur Anouska Plasmeijer, en door Humanistisch Verbond en Forest Fwd. Alle inkomsten van de tickets gaan naar de activiteiten van JGI België, dat Chimp Eden in Zuid-Afrika steunt, een plaats waar chimpansees uit de dierenhandel worden opgevangen en verzorgd.   

Artikel geschreven door Kathelijne Bonne, geoloog en bodemkundige. 

De Planeetzusjes is een initiatief van drie zussen uit Waasmunster. We schrijven ook op Good Climate News en Kathelijne is redactrice GondwanaTalks.

Laatste posts:

enkele trefwoorden: jane goodall komt naar belgië, jane goodall belgium, jane goodall institute belgium, jane in belgium, jane goodall toespraak, gala dinner genval, jane goodall gombe, jane goodall komt ons toespreken, jane goodall in brussel