Steeds meer sneeuwluipaarden in Bhutan

23-10-2023

Goed nieuws uit de Himalaya, de sneeuwluipaarden-populatie is gegroeid sinds 2016. Er zijn nu ongeveer 40% meer sneeuwluipaarden (of sneeuwpanters) dan ervoor. Het gaat wel nog altijd om lage cijfers. Er zijn 134 individuen, en 6 jaar geleden waren dat er maar 96. Dat is zo vastgesteld via meer dan 10.000 camerabeelden door Bhutans Department of Forests and Park Services samen met WWF en andere partners. 

Zoals vermeld in een nieuwsbericht op de website van WWF

"Het nationale sneeuwluipaardonderzoek 2022-2023 toont veelbelovende bewijzen dat de beschermingsinspanningen van Bhutan een positieve invloed hebben op de populaties en dat hun habitat in het alpiene bergecosysteem gezond is. Het onderzoek bestond uit 310 cameravallen verspreid over 2,2 miljoen hectare van het leefgebied van dit dier. ( .... ) Dat is slechts 3% van het totale verspreidingsgebied. Er is een dringende noodzaak om de populatie-inventarisatie in het hele gebied uit te breiden. Deze prachtige dieren verdienen onze voortdurende waakzaamheid en bescherming tegen stroperij, vernietiging van habitats en conflicten met mensen. Het vinden van effectieve samenlevingsmaatregelen tussen lokale gemeenschappen en sneeuwluipaarden en het mobiliseren van middelen op grote schaal moeten onze topprioriteiten blijven."

Hoewel het nieuws bevestigt dat Bhutan een bolwerk is voor sneeuwluipaarden en een bronpopulatie voor aangrenzende landen, staat de soort nog steeds op de lijst van 'kwetsbaar' door de International Union for Conservation of Nature (IUCN)

Weetjes: Wetenschappelijke naam: Panthera uncia. Soms ook irbis genoemd. Volgens wikipedia leven er wereldwijd (allemaal in Centraal AziĆ«, vooral in de bergen) 4000 exemplaren, wat het een bedreigde diersoort maakt. Ze worden bejaagd om hun pels en als trofee.