Water, niet onuitputtelijk. Enkele tips om water te besparen.

31-05-2022

Het is zeer droog geweest deze lente. Als regelmatige fietser, stel ik vast dat ik zelden een regenjas nodig heb gehad. We lezen het in de kranten, vele delen van Europa kampen met droogte. In Vlaanderen is het momenteel code geel, dat betekent verhoogde waakzaamheid. Grondwaterstanden staan laag. Er wordt opgeroepen om spaarzamer om te gaan met water. 

Water uit de kraan wordt gecontroleerd aan de hand van vele parameters. Omdat het goedkoop is, is het een evidentie geworden, alsof er nooit een tekort zal zijn. In vele andere landen is zuiver water uit de kraan geen vanzelfsprekendheid, waardoor spaarzaam omgaan met water noodgedwongen een automatisme is.

Enkele tips:

  • Drink drinkwater van de kraan: het is zuiver, en goedkoper dan flessenwater. Weet dat er maar liefst 3 liter water nodig is, om 1 liter flessenwater te bottelen. Je vermijdt bovendien veel plastic afval. Vermijden is altijd beter dan recycleren.
  • Laat de kraan niet nodeloos stromen, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen of afwassen. Meestal is dit een gewoonte, maar als je weet dat er zo minstens 2 liter proper water de riool instroomt, dan weet je dat het beter is dit af te leren.
  • Beter één grote dan meerdere kleine afwasjes: Een grote afwas is altijd waterzuiniger, zowel met de hand als met de vaatwasmachine.
  • Vang restwater op, bv. spoelwater van groenten of water dat je laat lopen in afwachting van warm water. Al het proper water dat zomaar de riool instroomt, is verspild. Met een bassintje in de nabijheid van spoelbak (of emmer bij de douche) wordt dit al snel een goede gewoonte. Gebruik het opgevangen water voor de bloemen te begieten, een was -drinkbassin voor de vogels in de tuin, het doorspoelen van het toilet, voor de volgende poetsbeurt, of voor een haag of een boom in de straat?
  • Drink je graag thee? Bespaar water én energie en kook éenmaal water dat je bewaart in een thermos.
  • Plaats een regenwaterton: indien je nog geen regenwaterput hebt, kan zelfs het kleinste afdakje van een tuinhuis je vele liters hemelwater opleveren. Een dakgoot en regenton zijn een kleine investering. Dat regenwater kan o.a. dienen om planten binnen en buiten te begieten.
  • De meest waterzuinige methode om de auto te wassen is met emmer en spons: als je je auto met de tuinslang wast, heb je ongeveer 150 liter nodig. Met een hogedrukreiniger is dit gemiddeld 30 liter.

Heb je zelf tips? Laat het ons zeker weten :-)

Het lijkt erop dat we de gewoontes van lang geleden opnieuw moeten aanleren. Een thermos, dat was toch iets voor oma's? Zuinig en spaarzaam zijn, doen we vandaag niet alleen voor onze portemonnee, maar ook om er samen voor te zorgen dat er steeds voor iedereen water uit de kraan blijft komen. 

Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat het hemelwater beter zijn weg kan vinden naar de grondwaterreserves in de bodem. Daarom moeten we ontharden. Zo ontstaat er een ruimer oppervlak om het water in te laten doordringen. Elke lap groen telt. Een tegel uit het terras of uit de stoep, en beplanten. Of een 'wadi' creëren in de tuin, dit is een 'groene greppel', die regenwater bergt en zuivert, waarna het water geleidelijk kan infiltreren in de ondergrond. Met water is het meestal, of te veel, of te weinig. Als mens kunnen we niet zonder de natuur, daarom moeten we de natuur de ruimte geven zodat het zijn werk kan doen. Zo bewijzen we elkaar wederzijds een dienst.

E.B.

Illustratie door K.B.

BRONNEN

https://www.dewatergroep.be/nl-be/drinkwater/waterkwaliteit-en-hardheid/controles-bewaken-de-kwaliteit-van-het-leidingwater 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/05/17/neerslagtekort-recordhoogte/ 

https://www.robinetto.be/nl/waarom-robinetto 

https://klimaatadaptatienederland.nl/actueel/actueel/interviews/wadi/  

Artikel geschreven door Elisabeth Bonne, jurist bij de Vlaamse Overheid. 

Planeetzusjes is een initiatief van drie zussen uit Waasmunster (Oost-Vlaanderen): Elisabeth, Helena en Kathelijne.

Laatste posts:

Enkele trefwoorden: restwater, water besparen, water opvangen, auto wassen met minder water, grondwaterreserves, groene greppel, auto wassen hoeveel water, goedkoper dan flessenwater, grote afwas, kleine afwas, tandenpoetsen, tips minder water, bespaar water