Europees Parlement stemt voor sterke anti-ontbossingswet

22-09-2022

Er is hoop voor bossen wereldwijd! Op 13 september heeft een meerderheid in het Europese Parlement gestemd voor een sterke, sluitende anti-Ontbossingswet. 453 stemden voor, 57 tegen en 123 onthielden zich. Deze wet zal verbieden dat producten die in Europa verkocht worden bijdragen aan ontbossing en degradatie van bossen en andere houtachtige ecosystemen in heel de wereld.

Auteur: Kathelijne Bonne. Wie zijn de Planeetzusjes?  

Together4Forests

Dit is deels het resultaat van de #Together4Forests campagne. Individuele burgers, ngo's, milieuorganisaties, en burgermaatschappijen stuurden een overweldigend aantal mails naar de parlementsleden om hun zorgen te uiten over de neergang van de natuur die gekoppeld is aan onze verkwistende manier van leven. Ze hebben hen op het hart gedrukt dat een systemische verandering dringend nodig is. De EU is namelijk verantwoordelijk voor 16% van de wereldwijde vernietiging van bossen. 

Bosproducten (hout, rubber, planten, oliën, ... ) en ontbossingsgerelateerde gewassen zoals palmolie en biodiesel en voedsel hebben meestal geen koosjere weg afgelegd op de lange opake reis van akker naar ons huis of bord. Vlees heeft een achtergrond van ontbossing want om vee te voeden zijn er steeds meer akkers nodig. En bossen moeten ervoor wijken.

Toeleveringsketens

Via de mails eisten de actievoerders dat leidinggevenden hun ogen openden voor wat er achter de schermen gebeurt bij de productie van de middelen die we in Europa kopen. Eerlijkgezegd, niemand staat er graag bij stil dat een groot deel van de spullen die we kopen gelinkt zijn aan het uitbuiten van de natuur in verre en minder verre landen (o.a. Oekraïense bossen!). Als daar niets aan veranderd, zullen we uiteindelijk zelf de prijs betalen en dat gaat niet leuk zijn.

Maar gelukkig zijn de stemmen gehoord en is er een positief resultaat behaald in het Parlement. Bedrijven zullen verantwoordelijk gehouden worden voor hun impact op de natuur binnen hun toeleveringsketens. Milieuorganisaties vinden dit een belangrijke stap in de goede richting. Nu komen er onderhandelingen tussen de lidstaten, het parlement en de commissie voor de definitieve tekst. Laat ons hopen dat die niet te veel achterdeurtjes bevat, want daar waarschuwen klimaatadvocaten voor. 

Laat ons maar hopen dat de EU de wereld toch zal tonen dat het anders kan, en een koploper kan zijn bij bescherming van de natuur zodat een vreedzame toekomst mogelijk is.

----

Als je toch hout moet kopen, hou er dan rekening mee dat het duurzame imago van de welbekende FSC-labels (Forest Stewardship Council), onder vuur ligt wegens systematische lacunes en het samenwerken met bedrijven met een betwijfelbare milieu- en mensenrechten-achtergrond. Het FSC label is zeker beter dan niets, maar wees altijd kritisch. 

Artikel door Kathelijne Bonne, geoloog en bodemkundige. 

De Planeetzusjes is een initiatief van drie zussen uit Waasmunster. We schrijven ook op Good Climate News en Kathelijne is ook redactrice GondwanaTalks.

Laatste berichten: