Bomen planten in Waasmunster voor Forest in One Day.

13-02-2022

Op 6 februari trotseerden we (mijn gezin en mijn mama) het barre en natte weer, om bomen te planten in Waasmunster. Het is een nationale boomplantactie van Luminus in samenwerking met het Jane Goodall Institute Belgium: Luminus Forest in One Day met als doel op drie plaatsen in België, Halen, Cisnée en Waasmunster in totaal 18000 bomen te planten. De boomplantactie in Cisnée is wegens het stormweer uitgesteld naar vandaag 13 februari. Er werd gekozen voor een selectie van inheemse zaailingen (inlandse uit zaad opgekweekte planten) en 'klimaatslimme soorten'. Dit bevordert de lokale biodiversiteit en de versterkt de weerstand van de ecosystemen tegen de klimaatverandering.

De bomen die wij plantten waren lindebomen en kerselaars. De plantactie werd begeleid door de Bosgroepen en Sylva Nova. We kregen een korte demonstratie. Het voorbereidend werk werd al door een tractor gedaan, die rijen putten had gemaakt. We moesten zorgen dat de wortels voldoende in de grond staken, en zo min mogelijk stam. En dan aanstampen, wat niet eenvoudig was, de grond was heel nat van de overvloedige regenval. Daarna een vlokje schapenwol aan het boompje bevestigen, zodat de sterke geur dieren afraadt aan de jonge boompjes te peuzelen. Zo leren we weer iets bij! Een week later ruikt mijn jaszak nog steeds naar schaap!

Het was nat, ploeterweer, maar we zijn blij dat we de moed hadden om uit ons kot te komen. We werden beloond met een soepje, en de kinderen met een chocomelk. En een bos in wording!

Artikel geschreven door Elisabeth Bonne, jurist bij het team duurzame ontwikkeling van de Vlaamse overheid.

Meest recente posts:

trefwoorden: bomen planten in Waasmunster, Forest in One Day 2022, forest in one day waasmunster, waasmunster bomen planten, luminus waasmunster, boomplantactie waasmunster, jane goodall institute waasmunster.