Was jij je haar al met een shampoobar?

28-02-2023

Om mijn haar te wassen gebruik ik een shampoobar in plaats van vloeibare shampoo in plastic flessen. Dat is beter voor het milieu en mijn haar is evengoed gewassen. Probeer het eens, 't is een gemakkelijke manier om je impact te verlagen en een stapje te zetten richting zero-waste. Wrijf het stuk zeep gewoon tussen je handen en verdeel het in je haar. Weg met die flessen. 

Niet alleen groene hippies praten over milieuvriendelijke shampoobars in hun blogs, maar ook National Geographic. Wie graag reist neemt best ook een shampoobar mee, dat neemt minder plaats in, weegt minder en kan niet lekken in je baggage. Je kleren gaan er ook lekker van ruiken! Maar de grootste voordelen van shampoobars hebben betrekking met hun kleinere impact op het milieu. 

Vloeibare cosmeticaproducten bevatten vaak een hele resem schadelijke stoffen, zowel voor de gezondheid (irriterend) als voor het milieu (giftig). Gewone shampoo is gemaakt om overvloedig te schuimen, een kosmetisch effect dat ons een hemels spa-gevoelg geeft maar waar je haar niet persé van gewassen is. Integendeel, we laten het graag veel schuimen, hoe meer hoe beter, en zo is de fles snel leeg en kopen we er een nieuwe. Goed voor de handel. , 

Vloeibare flessenshampoo bestaat voor ongeveer 80% of meer uit water, de houdbaarheid is dus lager (maar daar hebben we geen last van want we consumeren shampoo graag en snel). En als ze wel lang houdbaar is, zitten er bewaarmiddelen in. Vloeibare shampoo lijkt goedkoper, maar je hebt eigenlijk minder waar voor je geld. De shampoobar is veel geconcentreerder (gaat veel langer mee) en het water voeg je zelf toe als je onder de douchekraan staat. 

Wat zit er nog in vloeibare shampoo en niet in een shampoobar? Palmolie, waarvan de teelt in verband staat met ontbossing en natuurdegradatie in de tropen. 

Microplastics in shampoo

Shampoo (en andere producten zoals tandpasta, lippenstift en zonnecrème) zitten vol microplastics omdat dat dat de producten smeerbaarder en uitspoelbaarder maakt. Maar we weten intussen al waar al die microplastics terecht komen. In de natuur, de zeeën, in ons voedsel en in onszelf (ze worden al gedetecteerd in ongeboren baby's en moedermelk). 

Het is dus zeker de moeite eens een shampoobar te proberen, het is even wennen, maar het wast even goed, kwestie van het stuk zeep te vinden dat bij jouw haar past. Je kan ook conditioner in vaste vorm kopen. 

Blijf wel altijd aandachtig en kritisch, bekijk zeker de ingrediënten op de shampoobar, want de ene is al wat duurzamer dan de andere en de shampoobar-handel is zeker niet vrij van groenwasserij. Tot mijn ontsteltenis zat mijn laatste shampoobar in een kartonnen doosje, en vanbinnen een plastic omhulseltje. Wel veel minder plastic dan een fles, maar toch misleidend. Ik heb van mij laten horen. 


-----

Lees verder over shampoobars: 

https://www.nu.nl/gezondheid/5969275/zo-weet-je-of-er-plastic-zit-in-de-shampoo-of-zonnebrand-die-je-gebruikt.html<br>

https://www.hallohelena.be/shampoo-bars/

https://www.unsustainablemagazine.com/a-guide-to-ethical-and-sustainable-shampoos/<br>

Artikel geschreven door Kathelijne Bonne, geoloog en bodemkundige. Lees ook mijn blog GondwanaTalks

Laatste posts: