Voorstel om export van plastic afval te verbieden

20-01-2023

Tot nu toe wordt ons plastic afval allemaal verscheept naar landen die dan centjes ontvangen om het afval te 'verwerken'. Inderdaad, de handel in afval is een business. Het Europees Parlement steunt een nieuwe wet die de uitvoer van plastic afval naar niet-OESO-landen verbiedt en naar andere OESO-landen binnen 4 jaar uitfaseert.

Dit is een goede stap in de richting van een circulaire economie zonder afval en een gelokaliseerde verwerking en recyclage van afval. Het EU-parlement werkt aan een wet die afval goed definieert (zodat het niet als andere waar verhandeld kan worden), die mazen in de wetgeving dicht, en die alleen uitzonderlijk uitvoer van bepaalde soorten afval toelaat als het ontvangende land kan bewijzen dat dat afval op een duurzame manier verwerkt kan worden. 

Stop de handel in afval!

Rapporteur Pernille Weiss merkt op: "Het volledig benutten van afval als grondstof moet een essentieel onderdeel zijn van onze overgang naar een circulaire economie. ... Ik hoop dat de EU op deze manier wereldleider kan worden op het gebied van innovatief, duurzaam afvalgebruik."

Volgens de statistieken bedroeg de EU-uitvoer van afval in 2020 naar niet-EU-landen 32,7 miljoen ton, wat neerkomt op ongeveer 16% van de wereldwijde handel in afval. Tussen EU-landen onderling wordt jaarlijks zo'n 67 miljoen ton afval vervoerd.

Het wordt hoog tijd dat we stoppen met plastic afval als lucratieve handelswaar te beschouwen (misschien blijft single-use plastic daarom circuleren?), en dat afval in eigen land recycleren of verwerken. Misschien gaan we dan pas zien dat het verminderen van afval een dringende noodzaak is.  

-------

Bron: European Parliament proposes ban on plastic waste exports to developing countries: https://packagingeurope.com/news/european-parliament-proposes-ban-on-plastic-waste-exports-to-developing-countries/9282.article#.Y8qUcjnyMWo.linkedin

Containerschepen vervoeren niet alleen goederen, maar ook afval.
Containerschepen vervoeren niet alleen goederen, maar ook afval.

Artikel door Kathelijne Bonne, geoloog en bodemkundige. Ik schrijf ook op GondwanaTalks, over geologie, planeten, bodem, klimaat, leven, enz.

De planeetzusjes is een initiatief van drie zussen uit Waasmunster.

Laatste artikels: