Oslo werkt aan volledig elektrisch openbaar vervoersysteem tegen eind 2023

21-10-2022

De Noorse hoofdstad hoopt dit doel tegen eind 2023 te bereiken als onderdeel van haar doelstelling om tegen 2030 de eerste volledig emissievrije stad ter wereld te worden. En mobiliteit is de grootste bron van CO2-uitstoot, dus hier vallen heel wat winsten te boeken.

Auteur: Elisabeth Bonne. Foto bovenaan: Helge Høifødt (Wikipedia)

Bussen die op diesel rijden, worden vervangen door 450 elektrische bussen. Het gaat om een programma van 500 miljoen kroon (48 miljoen euro). Ook de ferries varen nu op elektriciteit.

Een fikse uitgave vandaag, maar op lange termijn zal Oslo hiermee geld besparen. Hoe dan wel?

"Het onderhoud is goedkoper en het is ook goedkoper voor de exploitanten van de elektrische bussen", zegt Sirin Stav, vice-burgemeester van Oslo en verantwoordelijk voor milieu en vervoer. "Al met al is dit een win-winsituatie."

Oslo wil zo komaf maken met emissies, lawaai en luchtvervuiling. 

Oslo heeft zich in 2016 zeer ambitieuze emissiereductiedoelstellingen opgelegd, nl. de CO2- uitstoot met 95% verminderen tegen 2030. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Oslo in 2019 de titel van European Green Capital in de wacht sleepte en op weg is de eerste hoofdstad ter wereld te worden met een volledig elektrisch openbaar vervoerssysteem. Geen toekomstmuziek dus, maar realiteit!

-----

Bronnen

Euronews: https://www.euronews.com/green/2022/10/14/zero-emissions-public-transport-network-could-be-a-reality-in-oslo-by-end-of-2023 :

Hier kom je nog meer te weten wat van Oslo, letterlijk en figuurlijk een groene stad maakt: https://www.sustaineurope.com/oslo-european-green-capital-2019-20191023.html 

Enkele trefwoorden: oslo, oslo openbaar vervoer, oslo duurzaamheid, oslo emissies, emissiereductiedoelstellingen, oslo emissievrij hoofdstad, emissievrij hoofdstad

Artikel geschreven door Elisabeth Bonne, jurist bij de Vlaamse Overheid.

Planeetzusjes is een initiatief van drie zussen uit Waasmunster (Oost-Vlaanderen). We schrijven in het Engels op Good Climate News

Laatste posts: