Klimaatcrisis maakt indruk op World Economic Forum in Davos

20-01-2023

Het nieuws dat hoge pieten in Davos aanschuiven om te palaveren over economische groei, keek ik met lede ogen aan. Want hoe kan de economie nu draaien als de natuur om ons heen instort, al merken we dat nog niet in de meeste rijke landen. Maar ik hoor uit verschillende hoeken dat de klimaatcrisis toch een ferme indruk heeft nagelaten, en dat er toch wat verschuivingen zijn in de mentaliteit van de groten der aarde. 

Schrijver: Kathelijne Bonne.

Natuur vs. economie

Het besef dat er geen Planeet B is begint door te sijpelen. Tot nu toe was er vooral veel blabla.
Het besef dat er geen Planeet B is begint door te sijpelen. Tot nu toe was er vooral veel blabla.

Ik ben geen economiespecialist maar ik weet wel wat over de natuur en haar relaties tot globale consumptie, namelijk, zonder natuur kan er geen sprake zijn van een functionerende economie die de mensheid dient, en die ook soepel blijft draaien in de toekomst. Een economie waarbinnen elke mens gezond en gelukkig kan leven vergt een aanpak waarbij er een balans moet zijn tussen hoe we de aarde gebruiken en ontginnen en de impact daarvan enerzijds, en wat we teruggeven aan de aarde door een duurzaam beleid anderszijds. Lees ook meer over waarom in de bedrijfswereld de natuur en economie haaks op elkaar staan en hoe het anders kan, in het boek "Gered door de boomkikker" van Ignace Schops.  

Antonio Guterres niet mals

Gelukkig was VN-Secretaris Generaal Antonio Guterres aanwezig tijdens het WEF, waarin hij geen blad voor de mond nam en de petroleummagnaten aansprak. Hij zei onder andere:

"Vandaag is er nog steeds een wedloop bij de producenten van fossiele brandstoffen en hun handlangers om de productie te vergroten, terwijl ze maar al te goed weten dat hun bedrijfsmodel niet verenigbaar is met het voortbestaan van de mensheid. Deze waanzin hoort thuis in science fiction. Het ineenstorten van ons ecosysteem daarentegen is een koud, hard wetenschappelijk feit."

Guterres riep alle leiders van grote bedrijven en multinationals op om vóór eind 2023 "geloofwaardige en transparante overgangsplannen" in te dienen.

Virginijus Sinkevičius ziet verandering 

Een andere belangrijke spreker was Virginijus Sinkevičius, Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij. In zijn LinkedIN-post zei hij dat de sfeer er anders was dan normaal. Dit zegt hij: 

"Directeurs, economen, bankiers, politici, wetenschappers hebben allemaal biodiversiteit en de natuur op tafel gelegd als de eerste fronten die we moeten beschermen om de toekomst veilig te stellen en om de klimaatcrisis te overwinnen. Dit is natuurlijk niet van de ene op de andere dag gebeurd. Dit is te danken aan miljoenen mensen die al jaren vragen om de Natuur op te nemen in de politieke en financiële prioriteiten. ... de natuur staat dit jaar op de voorgrond en zal de komende jaren de drijvende kracht zijn achter de mondiale ontwikkelingen.

Ik zie echte veranderingen gebeuren: Ik heb gesproken met de CEO's van grote bedrijven als Amazon, Coca Cola en de LEGO groep en met de nieuwe minister van Milieu van Brazilië, Marina Silva."

Dit klinkt allemaal heel mooi, en ik hoop dat het waar is. In mijn persoonlijk leven heb ik bovendien al gemerkt dat steeds meer industriëlen en bedrijfsleiders zich echt zorgen beginnen te maken over klimaat, omdat ze de wetenschap beginnen te geloven, en willen meehelpen aan een duurzame toekomst. Natuurlijk worden er op het WEF ook gewoon veel mooie praatjes gemaakt (we zijn positief maar niet naief) en is groenwassen een olympische sport geworden ... blijf daarom eisen, en druk uitoefenen bij beleidsmakers, op het doen naleven van de natuurbeschermingswetten, die bovendien steeds strenger worden. 

Artikel door Kathelijne Bonne, geoloog en bodemkundige. Ik schrijf ook op GondwanaTalks, over geologie, planeten, bodem, klimaat, leven, enz.

De planeetzusjes is een initiatief van drie zussen uit Waasmunster

Laatste artikels: