Zeg nee tegen Black Friday!

31-10-2022

Black Friday wekt een ziekelijk soort koorts op in de mensen. Krijg jij ook de vraag: "wat koop jij op Black Friday?" Eindelijk kan je een door jou begeerd object goedkoper kopen! O zalig toch die shopping therapie!

De ideologie achter Black Friday staat in schril contrast met wat de wereld nu nodig heeft. Al die deals zijn bovendien puur bedrog, in elke zin van het woord. Ten eerste wordt de uitgangsprijs verhoogt zodat het lijkt of de percentages wel heel erg genereus zijn. Maar je betaalt dezelfde prijs als zonder of met weinig korting. Ten tweede, wie betaalt een nog hogere prijs? De natuur uiteraard én de arbeiders in de fabrieken die onze spullen op een mensonterende manier maken, met grondstoffen die op onrespectvolle en vervuilende manieren ontgonnen zijn. Wie wordt er rijk van? Industriëlen die toch al rijk zijn en die niet geïnteresseerd zijn in het algemeen welzijn of dat van de natuur.

Wat we wel moeten meenemen uit de Black Friday-discussie: Hoewel de mensen in de fabrieken afzien, kan het de natuur eigenlijk geen fluit schelen wat wij doen, de natuur 'beslist' niet en zal de evenwichten herstellen op manieren die als onaangenaam worden bevonden (overstromingen, gedwongen migratie, hogere voedselprijzen, droogte, bodemerosie, oorlog, ...). Die dingen gebeuren nu al ver van ons bed, maar ook steeds meer dichter bij huis (overstromingen Wallonië juli 2021; dure basisnoden: voedsel en energie). 

Doe dus jouw kleine bijdrage, koop alleen wat je echt nodig hebt en zeg nee tegen Black Friday! 

Bewust keuzes

Er schuilt een ongemakkelijke waarheid achter onze door spullen gedomineerde levensstijl. De boodschap is hier dat we vooral bewuste keuzes moeten maken, en dat kunnen we, als we willen, want het lijkt erop alsof we zelf niet meer kiezen, vooral door onwetendheid en onverschilligheid. We sluiten onze ogen voor wat er schuilt achter de toeleveringsketens van alle producten die we kopen, en die we eigenlijk niet nodig hebben.

Koop dus geen spullen op Black Friday, en als je toch niets nodig hebt, ga niet scrollen door Black Friday deals, want dan raak je misschien in de verleiding. 

Slaafse hond van megadeals

Kortom, wees geen slaafse hond van de grote commerce-molen die allerlei megadeals aan ons opdringt. Verzet je tegen deze nieuwe hoogdagen waarbij de industrie ons opzweept om nog meer te consumeren en ons blind wil houden voor wat er elders gebeurt. Shop minder en geniet meer van normale dagelijkse dingen, vrienden/vriendinnen, wandelen, fietsen, iets gaan drinken, een gezelschapsspel, tekenen, knutselen, tuinieren ... wat nog meer?

Ik heb een collage gemaakt 'ter ere' van Black Friday.   

Gebruik gerust mijn collage als je zelf campagne wil voeren tegen Black Friday.

Artikel geschreven door Kathelijne Bonne, geoloog en bodemkundige.

De Planeetzusjes is een initiatief van drie zussen uit Waasmunster. We schrijven ook op Good Climate News en Kathelijne is redactrice GondwanaTalks.

Laatste posts: