De stad Milaan wint Earthshot Prize voor haar inspanningen om voedselverspilling tegen te gaan 

23-10-2021

De stad Milaan doet grote inspanningen om voedselverspilling een halt toe te roepen. Hiervoor kreeg Milaan op 17 oktober 2021 de prestigieuze Earthshot Prize, in de categorie 'Build a waste-free world', toegekend door Prince William, de Hertog van Cambridge.

Met de lokale Food Waste Hubs, wordt niet-geconsumeerd voedsel van over de gehele stad gerecupereerd, van supermarkten, restaurants, scholen, universiteiten, kantoren, kantines enzovoort en gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen die het verdelen onder de meest behoeftige burgers. Per jaar wordt zo'n 130 ton voedsel - dat anders gewoon zou worden weggegooid- gered van de verspilling. Dat is het equivalent van 350 kilogram per dag en naar schatting 260 000 maaltijden per jaar, zo is te lezen op de website van de EarthshotPrize deze maand (oktober 2021). Het is de eerste grote stad met zo'n ambitieus programma.

Het is ook de stad Milaan die in 2015 het initiatief nam tot het Milan Urban Food Policy Pact dat door meer dan 100 steden wereldwijd is ondertekend als engagement om samen duurzamere voedselsystemen te ontwikkelen: "to develop sustainable food systems that are inclusive, resilient, safe and diverse, that provide healthy and affordable food to all people in a human rights-based framework, that minimize waste and conserve biodiversity while adapting to and mitigating impacts of climate change".

De Earthshot Prize is een initiatief van The Royal Foundation of the Duke and Dutchess of Cambridge. De winnaars krijgen 1 miljoen Britse pond om de idee├źn verder te ontwikkelen, om zo het leven van de toekomstige generaties op onze planeet te verbeteren. De prijs hoopt ook inspiratie op te wekken om tot collectieve actie over te gaan. 

K.B. en E.B.

Bronnen:

Milan Urban Food Policy Pact:

https://www.milanurbanfoodpolicypact.org/

Earthshot Prize voor de stad Milaan:

https://earthshotprize.org/london-2021/the-earthshot-prize-winners-finalists/waste-free/