Jane Goodall sluit zich aan bij de One Trillion Trees campagne

23-10-2021

De 'Trillion Tree' campagne is een mondiale oproep om 1000.000.000.000 bomen te planten. Dit initiatief om natuur en klimaat te helpen, werd in 2020 op het Wereld Economisch Forum gelanceerd, en past in het VN Decennium van het Ecosysteem Herstel (2021-2030). De 'Trillion Tree' campagne verenigt regeringen, NGO's, bedrijven en individuen om samen een grootschalig natuurherstel in te zetten. 

Vandaag de dag staan er 3 biljoen bomen (een 'trillion' vertaald zich in het nederlands als biljoen), dit is minder dan de helft van de bomen die op aarde stonden voor het begin van de menselijke beschaving, volgens een artikel van het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature. Elk jaar worden 15 miljard bomen gekapt.

Een biljoen bomen planten is veel, maar dit is niet onmogelijk als we het echt willen. Meer en meer organisaties en ook bedrijven sluiten zich aan bij de campagne en zo krijgen boomplantacties steeds meer aandacht.

In september 2021 heeft ook Jane Goodall, de bekende primatologe, zich aangesloten bij deze campagne met 'Trees for Jane' zoals je kan lezen in National Geographic. Met 'Trees voor Jane' zet Jane Goodall mee haar schouders onder deze mondiale campagne.

Het planten van nieuwe bomen is volgens Jane Goodall slechts een onderdeel van de oplossing. Het is even zo belangrijk om bestaande bossen te beschermen, omdat grote oude bomen enorme hoeveelheden CO2 hebben opgeslagen, die beter niet opnieuw in de natuur vrijkomen.

"Trees absorb carbon dioxide. They give us oxygen. They help to make rain. So they are a gift." Jane Goodall.

Ze moedigt dan ook ieder individu aan om bomen te planten en ervoor te zorgen.

Een weetje tot slot: ook ons dorp Waasmunster heeft een nieuw bos, aangeplant op 2 februari 2020, in het kader van 'Forest in 1 Day', met dank aan het initiatief van de Jane Goodall Foundation i.s.m. de Bosgroepen, Luminus en Sylva Nova. 

K.B. en E.B.

---------

Bronnen:

National Geographic:

https://www.nationalgeographic.com/environment/article/jane-goodall-joins-campaign-to-plant-a-trillion-trees-by-2030

World Economic Forum:

https://www.weforum.org/agenda/2020/01/one-trillion-trees-world-economic-forum-launches-plan-to-help-nature-and-the-climate/

Trees for Jane:

https://www.treesforjane.org/

Forest in 1 day

https://bosgroepen.be/event/forestin1day/